Sähkönkulutus, lämmitys ja iv

Taas on vierähtänyt näemmä yli kuukausi edellisestä päivityksestä. Tässä jotenkin päivät seuraavat toisiaan ja kaikkien arjen tohinoiden jälkeen ei tahdo muistaa päivittää tätä blogia. Nyt yritetään taas päästä käyntiin. Mainitsin aiemmin, että olen ihmetellyt hieman sähkönkulutusta, joka kesäkuukausina oli noin 1000 kWh kuussa ja nyt talvikuukausina on noin 2000kWh kuussa. Osa syypää kulutukseen on tietenkin valaistus, sillä emme halunneet maksaa ledivaloista tässä vaiheessa. Ajattelimme valaistuksen kanssa, että laitamme perinteisiä kantoja (GU10, E27), joihin tullee saamaan teknologian kehittyessä hyviä ledipolttimoita. Lisäksi emme halua asua pimeässä, joten poltamme välillä ehkä hieman enemmän valoja kuin olisi ”tarpeen”. Samoin viiden hengen perheessä pyykkiä pestään lähes jatkuvasti, joten vaikka pyykkikone ja kuivausrumpu ovat energiaa säästävää mallia niin sähköä siihenkin kuluu. Kuitenkin iso syypää tietenkin on talotekniikka, eli maalämpöpumppu (käyttövesi ja lämmitys) sekä IV-kone.

Seurantani mukaan maalämpöpumpun kompressori on käynyt noin 110 tuntia joka kuukausi lämpimän veden tekemiseen. Koska kompressori käyttää noin 2 kW tehoa, kuluu käyttöveden tekemiseen siis noin 220 kWh energiaa. Veteen kuluvaa energiaa olen hieman yrittänyt laskea laskemalla käyttöveden lämpötilaa, jossa kompressori käynnistyy. Oletuksena kompressori käynnistyi normaalitilassa kun käyttöveden lämpötila laskee 48 asteeseen. Meillä on saunalle lämpimän käyttöveden kierto, joka on päällä aamuisin ja iltaisin. Käyttöveden lämpötila mittauspisteessa laski alle tuon käynnistyslämpötilan noin 45 minuuttia kiertovesipumpun käynnistymisen jälkeen, joten kompressori kävi hieman turhankin hanakasti huonoilla hyötysuhteilla. Tuon asetuksen myötä kompressori ei käynnisty yleensä ennenkuin käy pidempään suihkussa. Käyttövettä meillä kuluu melko paljon, sillä lapset tykkäävät käydä kylvyssä iltaisin.

Lämmitykseen MLP on käynyt vaihtelevia tuntimääriä. Syyskuussa lämmitykseen meni vain noin 35 tuntia kun taas nyt tammikuussa MLP kävi 345 tuntia. Tämän lisäksi tammikuussa MLP joutui yhden päivän aikana käyttämään myös sähkövastuksia. Tuolloin pakkasta ulkona oli MLP:n mukaan noin 26 astetta. Täten MLP tammikuussa käytti noin 980 kWh energiaa.

IVkoneen on kuluttanut melko tasan 100 kWh kuukaudessa. Näin talvikuukausina kulutus on ollut ehkä noin 20 kWh:a enemmän kuin kesäkuukausina. IVkoneen tulolämpötilaa olen pitänyt melko matalana (16 astetta), jotta pääasiallinen lämmityslähde olisi MLP. Sisälämpötila meillä on alakerrassa noin 23,5 ja yläkerrassa noin 22 astetta. Tällöin IV-kone joutuu ottamaan lämmitysvastuksen käyttöön kun ulkolämpötila laskee alle viiden pakkasasteen (välillä jo hieman aiemminkin). Tuo 16 asteinen tuloilma, tuntuu etenkin näillä pikkupakkasilla hieman vetoiselta ja siten olisikin ollut kiva kun olisi ollut tuo vesipatterillinen IVkone. Se tosin enerventiltä ainakin maksaa noin 600€ enemmän, joten tuolla nykyisellä energian kulutuksella tarvittaisiin noin 30 lämmityskuukautta maksamaan tuo investointi takaisin, eli näin 7-10 vuotta. Toki tuon vesipatterin kanssa viitsisi nostaa tuloilman lämpötilan ylemmäksi, jolloin tuloilma ei pääsisi tuntumaan vetoisalta.

Tuo vetoisuus on itseasiassa aika jännä ilmiö. Itse olen ainakin huomannut, että vetoisuutta tuntuu eniten pakkasen ollessa melko lauha (noin 0- -5 astetta). Olen itse järkeillyt tämän siten, että tällöin tuloilma on yhtä kylmää kuin kovemmilla pakkasilla (koska IVkoneen jälkilämmitys kytkeytyy päälle), mutta lattia on kylmempi, koska lämmöntarve on pienempi. Täten ei ole vastaavaa lämpökerrosta lattialla, vastaanottamassa tuota tuloilmaa, ja täten tuloilma tuntuu kylmältä. Tätä varten olenkin muuttanut MLP:n lämpökäyrää lineaarista lämpökäyrää, nostaen 0 asteessa käytettävää lämpötilaa muutamalla asteella. Eli käyrä on hieman jyrkempi kun lämpötila laskee 0:aan, ja siitä aluksi lämpötila noisee loivemmin kohti kylmempiä asteita, kunnes palaa tuolle lineaariselle käyrälle. Tämän kanssa lämmitys on tuntunut ainakin itselle paremmalta. IV-koneen jäätymisen kanssa ei ole ainakaan vielä ollut ongelmia, vaikka niistä minua peloteltiinkin. Tosin pitkiä pakkasjaksoja ei vielä ole ollut.

4 vastausta artikkeliin ”Sähkönkulutus, lämmitys ja iv

  1. Tulevaisuudentalo

    Moi Raksa 2014. Ei näyttäisi menevän ihan tuota 19MWh:ia. Nyt on toukokuun alusta alkaen mennyt sähköä 12 000kWh, joten kun lämmityskauden pitäisi alkaa kääntyä vähempään, niin veikkaisin vuosi vuosikulutuksen päätyvän noin 17MWh:iin. Meillä on tosin tässä talvella tullut saunottua aika tiuhaan. Tosin en ole nähnyt sitä niin pahana sähkönkuluttajana, kun saunan lämminilma vähentää IV koneen jälkilämmityspatterin käyttöä.

    Meille tuli Enerventin pyöriväkennoinen IV-kone (Pandion), johon ei suositella laitettavan esilämmityspatteria, ainoastaan jälkilämmityspatteri. Sisälämpötilat meillä on pyörineet 22-23 asteen tienoilla, jolloin tuon Enerventin tietojen mukaan poistoilma on noin 21 asteista kun se tulee koneelle. Koneen hyötysuhde ei ole ollut aivan niin hyvä kun oletin, sillä kone onnistuu ulkoilman olessa on 0:ssa tekemään LTO:lla noin 15-16 asteista tuloilmaa puhaltimien pyöriessä noin 60-65% teholla. Olen säätänyt tuloilman lämpötilan 15 asteeseen, jolloin jälkilämmityspatteri on normaalisti päällä melko äkkiä kun ulkona menee pakkasen puolelle. Mukavuus mielessä tuo IV-koneen vesipatteri olisikin ollut sikäli kiva, että silloin olisi suosiolla voinut nostaa tuloilman lämpötilan tuonne 20 asteen hujakoille, kun senkin lämmittäminen olisi ollut MLP:n vastuulla. Nyt ei viitsi polttaa suoraa sähköä tuohon tuloilmaan. Yksi positiivinen asia minkä olen huomannut meillä on sisäilman kosteus. IV koneen mukaan poistoilman kosteus on pysynyt noin 35-40% tienoilla, ja sisäilma ei ole tuntunut ainakaan omasta mielestä liian kuivalta. Tuo pyörivä kennojan palauttaa ainakin osan sinne menevästä kosteudesta takaisin huoneilmaan, kun poistoilman kosteus tiivistyy kennoon ja tuloilma nappaa sen mukaansa. Meillä ei ole siis tänä talvena käytetty lainkaan erillisia ilmankostuttimia.

    Harmaan veden lämmöntalteenottoa meillä ei ole. En ole vaihtoehtoihin tutustunut, mutta voi olla, että ei kovin äkkiä maksaisi itseään takaisin. Vaatisihan tuo kaksinkertaisen viemäriverkoston kun vessanpönttöjen vettä ei voisi ohjata tuohon LTO:hon? Omien laskujeni mukaan (arvioitu kompressorin käyttötunneista), meillä menee lämpimään veteen noin 100kWh kuussa, eli vuositasolla kulutus on noin 1,5MWh. Tuossahan tietenkin (olettaen COP:ksi noin 3) on lämpöenergiaa noin 4,5MWh:a. Jos laskee sähkönhinnalla, niin tuon lämmön palauttaminen sisälle, niin tarkoittaisi noin 600€ säästöä vuosittain. Lisäksi jos tuon liität tuohon MLP:n lämminvesivaraajaan niin säästö jää vain kolmannekseen, kun tuo MLP tekee taas tuota lämmintä vettä tuolla 3:n COP:lla.

    Mietin kyllä tuota lämpimän energian "hukkaamista" viemäriin, kun tytöt taas toissapäivänä laskivat kylpyammeen täyteen vettä. Tosin tuli mieleen, että saahan siitä ison osan talteen siten, että jättää tulpan kiinni ja laskee vedet viemärään vasta kun kylpyammeen vesi on jäähtynyt lähes huoneen lämpöiseksi… 🙂

    Ehkä loppujen lopuksi oma ajatus tässä talonrakentamisessa oli pyrkiä mahdollisimman yksinkertaiseen kokonaisuuteen, kun nuo kaikki teknisen hienoudet kuitenkin hajoavat jossain välissä…

    1. Cristiano

      saying good bye is hard, especially when you know that some pepole will fall to the side to make room for the new pepole in your life while other pepole you will always be close with.. i send you big hugs and loves as you get ready to (or finish) pack up and move home’. I know that it will all work out for you. such a beautiful heart felt post!

  2. Raksa 2014

    Eli mennään jotain 19MWh vuositasolla? MLP oli hyvä veto. Oliko sulla esilämmitys patteri ? Katsoitko rakennusvaiheessa harmaaveden LTO esim. OSO ES 120? Ajattelin itse semmosta kun nyt laskin medän tämän hetkinen lämminvesikulutukseksi järkyttävät 5-6MWh/vuos. Ehkä koska ei nyt maksa erikseen. Saattaa käyttö myös muuttua.

Kommentointi on suljettu.