Estetiikka ennen kaikkea

Minulle on alusta asti ollut selvää, että kun taloa kerran lähdetään rakentamaan, siinä pitää päästä toteuttamaan omia esteettisiä arvojaan ja järkevissä mitoissa hieman hullujakin ideoitaan. Vaikka emme tontin asettamien rajoitusten takia muutenkaan olisi voineet valita pakettiratkaisua, niin tämä oli yksi lisäsyy miksi halusimme lähteä suunnittelemaan yksilöllistä taloa arkkitehdin kanssa ja ainakin yrittää tehdä siitä omannäköinen.

Talon ulkoseinälle arkkitehti on luonnostellut reliefin eli kohokuvan, joka tässä tapauksessa tulisi olemaan metallista valmistettu, julkisivun pinnasta hieman irtioleva ja ylöspäin vapautuva ”puu”. Rakennusvalvonta ei tosin ole suunnitelmaa vielä hyväksynyt ja kaavamääräyksessäkin taidettiin mainita että liiallista koristeellisuutta tulee välttää, joten katsotaan tuleeko idea tyrmätyksi. Jos tulee, niin tämä rouva ei kyllä ole kovin tyytyväinen.

Olemme löytäneet valmistajan tällaiselle reliefille, joka samalla tekisi myös parvekkeiden kaiteet (www.seppakahiluoto.fi), ja hintakin kuulostaisi olevan suht kohdallaan. Katsotaan nyt miten homma etenee.

 

Kuva 1. Rakennuslupahakemukseen piirretty reliefi

 

Kuva 2. Esimerkki metalli/kipsi-reliefistä (Dainfern, Etelä-Afrikka)