LVI -suunnittelu

Tapasin tänään meidän LVI suunnittelijan ja kävimme läpi taloon tulevia ratkaisuja. Päädyimme, että lämmitysmuodoksi tulee maalämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumppu olisi hieman edullisempi perustamiskuluiltaan, mutta minua huolestuttaa hieman sen lämmöntuotantokyky kovilla pakkasilla ja mahdollinen energian hukka kondensioenergian sulattamiseksi. Lisäksi koneen kanssa tietenkin houkuttaa maakylmän hyödyntäminen.

Muuten haasteita aiheutti IV -koneen sijoittaminen. Meidän talon ilmatilavuus on sen verran suuri (noin 600 m3), joten suunnittelijan mukaan valittavan IV koneen tulisi pystyä ainakin 140l/s ilmavirtoihin. Nämä koneet ovat yleensä koko luokkaa 785x543x895mm (l, s, k). Tälle koneelle olisi käytännössä kaksi mahdollista paikkaa. Joko ullakolla meidän makuuhuoneemme päällä tai vaihtoehtoisesti yhdessä vaatehuoneista. Emme olleet ajatelleet rakentaa käyttöullakkoa ja toisaalta makuuhuoneemme päälle laittamisessa hieman huolestutti koneen mahdollinen melu (resonanssi). Täten kone tulee yhteen vaatehuoneista. Vaatehuoneen korkeus on 2500mm, joten koneen alle jää siis säilytystilaa tilaa noin 1,6m. Hieman harmittaa, että entisestään niukat varastotilat menevät osaksi IV koneelle. Muuten ilmanvaihdon putkistolle näyttäisi löytyvän ihan hyvin tilaa. Samalla pohdimme laitammeko ovien päälle Paso ovivirtaussäleiköt, joiden pitäisi vähentää huoneesta toiseen kantautuvaa ääntä merkittävästi, sallien samalla ilman virtauksen huoneesta toiseeseen. Kuulostaa ihan järkevältä ratkaisulta, joten tulee ainakin WC:den oviin. Pitää kuitenkin miettiä muita ovia.

Lisäksi piti sitten etsiä paikkoja lattialämmityksen jakotukeille (3 kappaletta) viemäreille, viemäreiden tuuletukselle ja radonin poistoputkille, vesimittarille. En tullut tajunneeksikaan, että talossa pitää olla näin paljon putkia. Kodinhoitohuoneen yksi seinä tulee ainakin täyteen putkia. Lisäksi pitää laittaa taloon yksi lämpimän veden kierto, kun saunaan tulee lämminvesivaraajalta matkaa lähemmäksi kymmenen metriä. Näin varmistetään lämpimän käyttöveden saatavuus nopeammin. Kyllähän tuo pumppu vähän lisää energian kulutusta, mutta toisaalta talossa tarvitaan kuitenkin lähes aina lämpöä niin ei se energia hukkaan mene. Tietenkin tuo pumppu joskus menee rikki, mutta käsittääkseni sekään ei estä veden saamista hanoista, johtaa vain siihen, että lämmintä vettä ei saada yhtä nopeasti.

Seuraavaksi pitäisi varmaan sitten tavata rakennesuunnittelijaa.

3 vastausta artikkeliin ”LVI -suunnittelu

 1. Tulevaisuudentalo

  Kiitos kommenteista. Arvokkaita. Meillä olisi nyt tulossa IV kone saunan pesuhuoneen vieressä olevaan vaatehuoneeseen, joten pitää miettiä tuota äänekkyyttä. Mikä kone olisi sitten hiljaisempi? Meille ainakin suunnittelija selvästi suositteli pyörivällä kennolla varustettua IV konetta hyvän hyötysuhteen takia ja koska se ei tarvitse jälkilämmitystä ja sillä perusteella juuri tuota Pandionia.

  Meillä noi putket tulevat välipohjaan, joka ei tietenkään muutenkaan ole "kylmä" paikka, mutta pitää joo varmistaa että eivät tule liian lähelle. Saunalla nyt se aivan kylmän veden puute ei olisi toisaalta niin vakavaa, mutta onhan sitä välillä tietenkin kiva saada jääkylmää vettä juotavaksi.

 2. Petri Kokkonen

  – Meillä tosiaan iv kone meni vähän väärään paikkaan. Se on eteisessä ja ääni kuuluu kiviseinän läpi saunan ja pesuhuoneen puolelle. Ei kuulu yläkertaan yläpuolelle joten jos nyt saisin valita laittaisin ehdottomasti tilaa viemästä välikattoon tai varaston puolelle joka on miellä lämmintä tilaa. Mutta tämä ei ole kyllä yleispätevä. tuo esittämäsi pointti resonoinnista on kyllä ihan validi asia. Vaikea päätös. osin sijoitus vaikuttaa sitten taas kustannuksiin ja putkiakaan ei ihan joka suuntaan voi vetää.
  – Enervent Pandion tosiaan muuten hyvä kone mutta äänekäs. Muut mitä olen kuunnellut ovat selvästi hiljaisempia.
  – meilläkin lämpimän veden kierto keittiöön. suihkut on vain viiden metrin päässä ja siellä ei joudu odottelemaan kuin noin 5-10 sec lämmintä vettä. Vesiputket on meillä lattiassa eristeen sisällä mutta silti tahtoo kylmävesi olla lämmintä johtuen tuon lämpimän veden kierrosta. eli suosittelen sen vetämistä selvästi kauemmaksi siitä kylmävesijohdosta jos laitat kierron. Meillä eroa on vain 10 cm eristeen sisällä ja kun puhutaan EPSistä niin ei oikein riitä eristämään lämpöeroa.

Kommentointi on suljettu.