LVI -suunnittelu

Tapasin tänään meidän LVI suunnittelijan ja kävimme läpi taloon tulevia ratkaisuja. Päädyimme, että lämmitysmuodoksi tulee maalämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumppu olisi hieman edullisempi perustamiskuluiltaan, mutta minua huolestuttaa hieman sen lämmöntuotantokyky kovilla pakkasilla ja mahdollinen energian hukka kondensioenergian sulattamiseksi. Lisäksi koneen kanssa tietenkin houkuttaa maakylmän hyödyntäminen.

Muuten haasteita aiheutti IV -koneen sijoittaminen. Meidän talon ilmatilavuus on sen verran suuri (noin 600 m3), joten suunnittelijan mukaan valittavan IV koneen tulisi pystyä ainakin 140l/s ilmavirtoihin. Nämä koneet ovat yleensä koko luokkaa 785x543x895mm (l, s, k). Tälle koneelle olisi käytännössä kaksi mahdollista paikkaa. Joko ullakolla meidän makuuhuoneemme päällä tai vaihtoehtoisesti yhdessä vaatehuoneista. Emme olleet ajatelleet rakentaa käyttöullakkoa ja toisaalta makuuhuoneemme päälle laittamisessa hieman huolestutti koneen mahdollinen melu (resonanssi). Täten kone tulee yhteen vaatehuoneista. Vaatehuoneen korkeus on 2500mm, joten koneen alle jää siis säilytystilaa tilaa noin 1,6m. Hieman harmittaa, että entisestään niukat varastotilat menevät osaksi IV koneelle. Muuten ilmanvaihdon putkistolle näyttäisi löytyvän ihan hyvin tilaa. Samalla pohdimme laitammeko ovien päälle Paso ovivirtaussäleiköt, joiden pitäisi vähentää huoneesta toiseen kantautuvaa ääntä merkittävästi, sallien samalla ilman virtauksen huoneesta toiseeseen. Kuulostaa ihan järkevältä ratkaisulta, joten tulee ainakin WC:den oviin. Pitää kuitenkin miettiä muita ovia.

Lisäksi piti sitten etsiä paikkoja lattialämmityksen jakotukeille (3 kappaletta) viemäreille, viemäreiden tuuletukselle ja radonin poistoputkille, vesimittarille. En tullut tajunneeksikaan, että talossa pitää olla näin paljon putkia. Kodinhoitohuoneen yksi seinä tulee ainakin täyteen putkia. Lisäksi pitää laittaa taloon yksi lämpimän veden kierto, kun saunaan tulee lämminvesivaraajalta matkaa lähemmäksi kymmenen metriä. Näin varmistetään lämpimän käyttöveden saatavuus nopeammin. Kyllähän tuo pumppu vähän lisää energian kulutusta, mutta toisaalta talossa tarvitaan kuitenkin lähes aina lämpöä niin ei se energia hukkaan mene. Tietenkin tuo pumppu joskus menee rikki, mutta käsittääkseni sekään ei estä veden saamista hanoista, johtaa vain siihen, että lämmintä vettä ei saada yhtä nopeasti.

Seuraavaksi pitäisi varmaan sitten tavata rakennesuunnittelijaa.