Maalämpö valittu

Kävin tänään allekirjoittamassa paperit maalämpöjärjestelmän ja lattialämmityksen toimituksesta. Toimittajaksi valikoitui Lämpödiileri. Kävin heidän kanssa useamman keskustelun ja pidin siitä, että he myös kutsuivat minut käymään heidän konttorilla esitelläkseen tuotteita. Näin syntyi luottavainen mieli heidän kykyyn toimittaa mitä tarjosivat. Hintakin oli sopiva, vaikka suurta eroa ei ratkaisujen hinnoissa olekaan.

Mielenkiintoisin yksityiskohta tarjouksissa oli tarjotut maalämpöpumppujen koot. Tarjouksissa tarjottiin kaikkia konekokoja 6kW:sta 10kW:iin. Toki edullisin tarjous tuli yritykseltä, joka oli tarjonnut pienimmän pumpun, kun käsittääkseni hinta nousee noin 1000€ jokaista porrasta kohden. Itse yritin syynätä tuota energiaselvitystä, ja tuo 8kW:n pumppu pitäisi olla melko kohdallaan.  Käsittääkseni tänne etelään ei suositella täysikapasiteettimitoitusta, sillä yli 20 asteen pakkasia on sen verran harvoin, jolloin takaisinmaksuajat jäävät pitkiksi. Kuitenkin omien laskelmien mukaan hyvin harvoin tulee meidän lämmön tarve ylittämään tuota kahdeksaa kW:ia. 10kW on taasen mielestäni reilusti ylimitoitettu ja kutosella menisi varmaan suhteellisen usein osa lämmityksestä sähkövastuksille.

Työmaalla Stonebeaker räjäytetti tänään kanaalin auki. Saa nähdä miten liittymät ovat kestäneet, kun kunta oli ystävällisesti laittanut ne suoraan kiinni kallioon. Ei siinä tainnut olla ammuttavaa kuin 5 sarjaa ja hyvin näytti homma etenevän. Ohessa pari kuvaa hommasta. Seuraavaksi laitetaankin sitten vesijohdot kanaaliin ja laitetaan salaojat talon ympärille, sitten voikin anturakaverit tulla töihin.

Alla kuva ja video louhinnasta.

Stonebreakerin kaverit panostamassa