Pihatyöt alkuun

Kevät tuli viimein ja siten pääsimme aloittamaan pihatöitäkin. Päätimme tilata puutarhasuunnitelman Kirsi Tuomiselta. Kävimme viime viikonloppuna käymässä luonnosta läpi, ja hyvältähän tuo suunnitelma näytti. Kaivinkoneen pitäisi tulla muutaman viikon päästä tasoittamaan piha, kaivamaan istutuksia varten tarvittavat montut ja tekemään ensimmäisen multien levytyksen. Pihan lopullisen vaaituksen ja mullan jyräämisen ajattelimme tehdä itse. Ennen kaivinkoneen tuloa allekirjoittanut yrittää pystyttää muutaman tukimuurin paikoilleen.  Muuritarpeiksi valitsimme Rudus Muurikko -kiven. Valitsimme tuon kiven, koska sillä saa luotua kaarevia muureja, pelkkien suorakaitesten sijaan. Muureja meillä tulee useampaan paikkaan rajamaan kulkuteitä istutuksista.

Korkein muuri tulee tuohon ajotien ja pihamme valiin, kun talomme on rinteessä. Siitä pääsinkin sitten aloittamaan. Työn aloitus tuntui melkoisen hölmöläisten touhulta, kun ensin pitää kaivaa oja paikalle, ja sen jälkeen täyttää se murskeella ja tiivistää. Mukavasti vielä rakennusajalta jäänyt kasa mursketta oli juuri tuon muurin paikalla, joten sekin piti lapioida pois. Tuntuu kyllä melko typerältä tehdä työ lapiolla, kun kaivinkone tekisi saman homman muutamassa minuutissa. Lopulta pääsin kuitenkin myös latomaan muuria. Ensimmäisen kivikerroksen latominen oli melko haastavaa, kun kivet eivät millään meinanneet tahtoa asettua suoraan. Lopulta kuitenkin päästiin alkuun. Lisäksi muurin pohja nousee hieman, maanpinnan ja tien mukaisesti, joten muutamaan kohtaan joutui tekemään korotuksen muurille. Päädyin tekemään sen niin, että kun maanpinta on noussut riittävästi, porrastan maanpintaa yhden kokonaisen kiven verran. Tässä jo ladotut kivet toimivat hyvin tukena, kun maata tiivisti portaaksi. Seuraavien kerrosten latominen olikin jo huomattavasti nopeampaa. Hieman työtä hankaloittaa, kun Rudus ei saanut toimitettua päätykivipareja tässä erässä, joten muuria ei voi päättää. Toki voisi itse halkaista noita kulmakivia päätykiviksi, silloin vaan ne loppuisivat kesken. Tuon nyt tekemäni muurin osalta jätin viimeisen kiven asentamatta, tuonne naapurin seunostalle, joten voin sitten lisätä puuttuvat päätykivet ja viimeistellä muurin. Hankalammaksi homma tulee kun pitäisi tehdä seinästä alkavaa muuria.

 

15 tonnia pihakiviä, ei tarvitse muutamaan päivään mennä punttikselle

Tuosta pitäisi vielä saada murskeen kaivettua pois tieltä

Muurin paikan mallaamista

Ensimmäiset kolme kerrosta harkkoja ladottu

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Pihatyöt alkuun

  1. Miia

    Oho, onpa siinä tosiaan kiviä ladottaviksi 😀 Pihan rakentaminen meilläkin edessä kohta, ehkä sitten pääsee syksyksi kesäkuntoon ;D

Kommentointi on suljettu.