Sähkösuunnittelijakin valittu, KNX -automaatio tulossa

Sähkösuunnittelupuolikin on vihdoin saatu liikkeelle. Pohdin sähkäripuolta pitkään ja puntarissa oli valinta siitä tehdäänkö perinteinen sähköistys vai KNX -automaatio. Nuo muut automaatioratkaisut tippuivat pohdinasta pois nopeasti, kun havaitsin miten laaja standardi KNX on. Oman työni puolesta matkapuhelinteknologioiden parissa olen huomannut, että teknologialla pitää olla laaja teollisuuden tuki, muuten se tulee vähitellen kuihtumaan pois ja en halunnut, että taloni sähköistys perustuu ratkaisuun, johon ei saa kymmenen vuoden päästä varaosia. Kunhan suunnitelmat valmistuu kirjoitan tarkemmin miten automaatiota on tarkoitus hyödyntää. Tällä viikolla pitäisi saada ensimmäinen ehdotus.

Sähkösuunnittelijaksi valitsimme Atte Jokitalon Älysähköstä. Pidin siitä, että heidän kanssa sovimme kerralla kokonaispaketin, eli suunnittelun ja toteutuksen. Varsinkin kun päädyimme tekemään automaatiojärjestelmän, niin minua huolestutti niin suunnittelijan kuin asentajan ammattitaito KNX -ratkaisuihin ja suunnittelijan taito luoda järkihintainen suunnitelma. Usein olen törmännyt siihen, että suunnittelijat eivät ota mitään vastuuta toteutuksen hintasta, ja pahimmassa tapauksessa hinnasta sitten tulee huomattavasti kalliimpi kun oli ajatellut. Älysähköllä vaikuttaa olevan kokonaisvaltainen näkemys hankkeeseen, ja hintakin on kohdallaan. Sopimuksen vääntäminen kesti hieman pidempään kuin muiden suunnittelijoiden, kun halusin varmistaa, että sopimus todellakin sisältää kaiken tarpeellisen. Ainoastaan valaisimet on rajattu sopimuksen ulkopuolelle, joka on tietenkin ymmärrettävää, kun valaisimiin voi käyttää rahaa hyvin laidasta laitaan. Heidän pakettiin jopa sisältyy jälkiasennus neljä kuukautta sisään muutosta, jolloin voimme siis muuttaa asetuksia sen mukaan mitä olemme havainneet ensimmäisen neljän kuukauden käytön aikana. Jännityksellä odottamaan ensimmäisiä suunnitelmia!

 

3 vastausta artikkeliin ”Sähkösuunnittelijakin valittu, KNX -automaatio tulossa

 1. Henri

  Kiitos kommenteista, täytyy katsoa nuo suunnitelmat tuoltakin kannalta läpi. Ulkoalueiden valaistus ja palovaroitusvinkit erittäin hyviä!

 2. Tulevaisuudentalo

  Moikka Henri,

  Ihan komea talo teille on tulossa. Onnea hankkeen loppuun viemiseen.

  Pääpuolin KNX suunnitelma meni ihan hyvin. Pientä haastetta tullut painikkeiden määrän, kanssa, ja osalla painikkeista on laitettu kaksi toimintoa. Esimerkiksi portaikossa lyhyt painallus sytyttää porrasledit ja pitkä sytyttää valot porrastasanteelle. Periaatteessahan painikkeita voisi aina laittaa lisää, mutta toisaalta on haluttu pitää painikkeiden määrä järjellisenä.

  Isompia kysymyksiä on tullut ulkovalojen kanssa, kun terasseille on laitettu PDC:t, jotka sytyttävät valot automaattisesti alueelle tultaessa. Tämä toimiikin periaatteessa hyvin, mutta kun valoja haluaisi välillä polttaa myös silloin kun terassilla ei ole, tai jos liikkuu paljon edes takas, jättää valot päälle, niin ohjelma alkaa mennä melko monimutkaiseksi. (eli siis pdc pitää deaktivoida silloin kun katkaisimesta kytketty valot päälle, muuten pdc ylittää katkaisimen, johtaen valojen sammumiseen hetken päästä kun tilasta poistuu.

  Toisaalta nuo PDC:t ovat todella käteviä. Meillä ne tuli esimerkiksi vaatehuoneisiin, ja on todella kiva kun valot syttyvät tiloihin automaattisesti. Melkein kaipaisi PDC.tä myös vessoihin, mutta niihin ei taas välttämättä halua valojen syttyvän yöllä itsestään…

  Suurin konffaushaaste on ollut sisäänkäynti. Periaatteessa tahtotila olisi ollut näinkin monimutkainen. Valot syttyvät automaattisesti, kun tulee riittävän pimeätä ja sammuvat itsestään tiettyyn aikaan illalla. Aamulla valot syttyisivät tiettyyn aikaan uudestaan ja sammuisivat kun tulee riittävän valoisaa. Muuloin pimeällä valot syttyisivät liikkeestä (pdc) ja tämän lisäksi olisi mahdollisuus kytkeä valot manuaalisesti päälle sisältä. Näistä tähän mennessä on saatu kytketty kaikki muut paitsi tuo viimeisin. 🙂 Tosin tuon ohjelman kanssa on ollut hieman haasteita ja ohjelma ei ole toiminut kaikkein luotettavimmin.

  Lisäksi olisimme halunneet omaan makuuhuoneeseemme yö-tilapainikkeen painikkeen pitkälle painallukselle (jotta ei tule vahinkopainalluksia). Tätä ei kuitenkaan saa kytkettyä meidän laitteilla kuin lyhyelle painallukselle. Ajatus tuossa yötilassa olisi, että se sammuttaa kaikki valot (paitsi makuuhuoneet) ja kytkee kuorivalvonnan päälle.

  Viimeinen pieni harmitus meillä on knx palovaroittimien kanssa. Sähkärit laittoivat yhden keittiön kattoon, ja se on turhan herkkä. Täten hyvin usein uunin avaaminen laukaisee palohälytyksen, ja yhden hälyttimen laukaiseminen laukaisee kaikki muut. Täten uunin avaaminen usein saa koko talon huutamaan. pienin tyttäremme jo pelkääkin noita palohälyttimiä. Pitää varmaan poistaa tuo yksi hälytin katosta…

 3. Henri

  Nyt kun aikaa on hieman vierähtänyt, niin olisiko jotain mietteitä KNX-suunnitelmien kanssa painivalle? Tuliko jotain turhaa, tai jäikö jotain vaille? Hieman heikosti löytyy tietoja KNX-järjestelmien käytöstä verkosta niin kysellään 🙂

  Meillä talo valmistuu virtuaalisesti osoitteessa: http://villaluova.com

Kommentointi on suljettu.