Sähkösuunnittelua – Pistekuvat

Kävimme sähkösuunnittelijamme (Atte Jokitalo) kanssa eilen läpi talomme sähköpistekuvia. Älysähkön asentaminen vaatii näemmä myös ajatusmallin vaihtoa. Sitä on niin tottunut ajattelemaan, että tuosta katkaisimesta menee nuo valot päällä ja tuosta nuo. Nyt pitäisikin osata ajatella laajemmin, eli mitä esim. haluaisi tehdä kun tulee ilta (kytketään vaikka kaikki julkisivuvalaistus päälle, ja sisälle alakertaan yleisvalaistus), tai mitä tehdään kun lähdetään ulos. Halutaanko, että ulkoterassien valaistusta ohjataan läsnäoloanturilla vai ”perinteisesti” katkaisimesta. Etunahan tuollaisessa läsnäoloanturissa on, että valot eivät jää ”vahingossa päälle” ja tilaan voi tulla mistä tahansa suunnasta (ulkoa tai sisältä), tosin samalla joutuu etukäteen miettimään milloin valoja tarvitaan ja milloin ei. Lisäksi tietenkin hieman huolestuttaa, että osaako järjestelmä toimia aina halutulla tavalla. Todennäköisesti nuo alussa luodut säännöt eivät olekaan täydellisiä, joten onkin hyvä, että Älysähkön toimitukseen sisältyy myös jälkihuolto muuton jälkeen. Toivottavasti silloin löytyy jo suurin osa tarpeista.

Pääasiallisesti Atte oli saanut kyllä pisteet oikeille paikoilleen. Katkaisijat vaikuttivat kaikki olevan järkevissä paikoissa eli eivät jää ovien taakse ja ovat muutenkin hyvin kulkureiteillä. Suurin haaste on olohuoneemme kytkimien paikat, sillä siihen tullaan useammasta suunnasta, ja seinäpintaa kulkureiteillä on rajatusti. Perusvalaistuksenhan voi tietenkin kytkeä päälle automaattisesti jo ylhäältä kun portaista tullaan alas, tai kotiin tultaessa eteisestä kun talon laitaa ”sisällä” -tilaan. Samoin samalla voidaan ohjata esimerkiksi ilmanvaihto oleskeluasetukselle ja mahdollisesti muuttaa lämmitystä. Pitää vaan siis oppia ajattelemaan asioista monipuolisemmin perinteisen ”tuo katkaisin ohjaa tuota valoa” -ajattelun sijaan. Alan kyllä ymmärtämään, miksi kuka tahansa ei ole oikea suunnittelija taikka urakoitsija tekemään älykästä sähköistystä. Kyllä asiaan pitää olla paneutunut, ettei tule vaan vanha ratkaisu uusissa vaatteissa! 

6 vastausta artikkeliin ”Sähkösuunnittelua – Pistekuvat

  1. Tulevaisuudentalo

    Moi Tapz,

    Meille ei varmaankaan tule sängyn viereen kytkintä, jotenkin emme pidä siitä ajatuksesta, kyllä ne valot jaksaa sammuttaa kauempaa ja jättää vain lukulamput päälle.

    Makkariin olisi kuitenkin tulossa kytkin josta voidaan laittaa koko talo "yötilaan" eli sammuttaa valot ja sammuttaa virta kodinelektroniikasta ja mahdollisesti laittaa ainakin alakerran murtohälytysjärjestelmä päälle.

  2. Tapz

    Meillä ei ole taloautomaatiota, mutta makuuhuoneen kaikki valot saa sammutettua sängyn vieressä olevasta katkaisijasta. Molemmin puolin sänkyä on seinässä valaisin, jonka katkaisija on kyseisellä puolella sänkyä. Ainakin hotelleissa sängyn vieressä olevat katkaisijat ovat tuntuneet kätevältä; saa nähdä onko siitä oikeasti hyötyä kotona.

    Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta:

    http://www.engadget.com/2011/05/02/enoceans-home-automation-sensors-communicate-over-tcp-ip-play/

  3. Tapani Värjölä

    KNX talossa kaiken saa ohjelmoitua mihin tahansa 🙂 Mietin jossain välissä viritystä, että kun ulkona on hämärää ja painaa kotona painiketta niin menee eteisen valot päälle, niin ei tarvitse erikseen niitä painaa. Tosin ei mennyt vaimo-seulasta läpi tuo idea…. Meillä on alakerran keittiö, ruokailutila ja olohuonen yhtä tilaa (n. 60 m2), ja yhdestä 10-painikkeisesta kytkinpanelista onnistuu kaikkien tilan valojen ohjaus ilman mitään tilanneohjauksia (tasan kymmenen valaisinta tilassa siis 🙂 Osa valoista on himmennettäviä, suurin osa ei. Käytäntö on osoittanut ettei noihin oikein mitään hyviä tilanteita saisi. Yksi valo laitetaan päälle olohuoneeseen illalla, josta saa hyvän yleisvalon. Jos menee keittiöön tai ruokailupöydän ääreen, laitetaan sinne sitten erikseen valot. Muita valoja tulee käytettyä tarpeen mukaan, mutta aika harvoin meillä on olohuoneessa enemmän kuin kaksi valoa kerrallaan päällä… Ja valokatkaisiajt löytyvät hyvistä paikoista niin hyvin voi tilaan mennessä (tai poistuessa) valoja laitella.

    KNX:ssä (ja toki varmaan muissakin älykkäissä talotekniikoissa) hienointa on juuri muokattavuus. Jos alkuohjelmoinnissa tehdyt ratkaisut eivät toimikaan käytännössä voi niitä muuttaa. Tilanneohjauksia pystyy (ainakin Berkerin osilla) muuttamaan ihan vain kosketusnäytöstä virittämällä. Ei tarvitse ETS:ää niihin. Painikkeiden uudelleenohjelmointiin sitten pitää olla ETS.

    Jalkalampuista tuli mieleen, että itseä vähän harmittaa etten laittanut enempää sähköpistorasioita ohjattaviksi. Niitä taitaa olla koko talossa neljä, ja heti ekan puolen vuoden aikana tuli keksittyä pari paikkaa lisää missä olisi voinut olla… Sängyn vieressä oleva valokatkaisija on periaatteessa hyvä ratkaisu, mutta mitäs jos sängyn haluaa joskus siirtää? Meillä on yöpöydillä valot jotka voi käydä laittamassa päälle ennen kuin sammuttaa muut valot. Tai itse en edes valoja jaksa makuuhuoneeseen pistää jos en aio lukea tms. Kyllä sitä pystyy pimeässäkin riisumaan ja peiton alle menemään 😉

  4. PekkaL

    Sellainen tuli mielen, että makkarin sängyn päätyyn olisi varmaan kiva saada kytkin josta pystyy sammuttamaan kaikki valot, niin ei tarvitse nousta sängystä.

    Liiketunnistimen toiminta-aluetta pystyy kyllä yleensä rajaamaan aika tarkasti ja sen herkkyyttä säätämään, joten ei sitä ideaa kannata roskakoriin heti heittää. Saisiko tuohon systeemiin himmennys mahdollisyyden? Esim. WC.ssä läsnäolotunnistin on aika hyvä, mutta ei ole kovin kiva jos se lyö 100% valaistuksen kun unenpöpperössä sinne kömpii. Jos sen saisi yöaikaan esim. 20% teholla, niin olisi varmaan mukavampi.

    Meillä on pihavalaistukselle sama systeemi kuin Tapanilla (hämärä+kello) ja olen ollut myös todella tyytyväinen.

    Katkaisimia kannattaa olla "paljon" mutta kyllä ohjelmoinnilla luulisi pääseväni aika hyvään tulokseen kun vain jaksaa säätää. Onko valaistusta pakko säätää kytkimillä vai onnistuuko netti/iPhone/kaukossädin tai joku muu vastaava etäohjaus? Jos vaimo tykkää jalkalampuista, niin niiden ohjaus kellolla on erittäin helppoa, eikä vie paljoa energiaa kun säätää esim. klo 18-21 päällä, jos kotona, jos ulkona hämärää. Saako sisätilan valaisimia ohjelmoitua hämäräkytkimen taakse?

    T:PekkaL

  5. Tulevaisuudentalo

    Hei Tapani,

    Kiitos kommenteista. Vähän itsekin ollut kahden vaiheilla noiden läsnäolo- tai liiketunnistimien kanssa. Voivat toimia hyvin, mutta toisaalta vähän huolestuttaa toimiiko logiikka oikein. Esimerkiksi katetulla terassilla saattaisi halutakin valoa vaikka valoisuusanturin mielestä on riittävän valoisaa. Lisäksi tietenkin nuo valojen syttymiset "turhaan" ohikulkijoista tai eläimistä.

    Tilaohjaukseen näkisin muutamia mahdollisia tilanteita. Esimerkiksi kaikki ulkovalot päälle (sen sijaan että käy niitä kytkemässä päälle eri paikoista ulko-ovien yhteydestä). Lisäksi näkisin mahdollisia tilaohjelmia olohuoneen ja ruokailutilan yhteydessä. meille tulee noin suuri avoin tila (noin 50 m^2) jossa siis tulee useita valaisinryhmiä. Näitä on varmaan järkevä ohjata tilaohjelmien kautta (esim. yleisvalaistus, tunnelma, tv:n katselu, ruokailu), jolloin ei tarvitse kiertää huonetta sammuttamassa ja sytyttämässä valoja. Samoin vaimoni tykkää käyttää jalkalamppuja, joten niitä voi samalla ohjata ohjatuilla pistorasioilla.

    Mutta kyllä varmaan kannattaa katkaisimia laittaa riittävästi. Kiitos kommenteista.

  6. Tapani Värjölä

    Aika varmasti ne suunnitelun vaiheen ajatukset on jyrätty puolen vuoden asumisen jälkeen, eli hyvä jos on jo varattu jälkihuolto 🙂

    Meille ei tullut lopulta yhtään läsnäolo- tai liiketunnistinta. Pihalle piti tulla, mutta todettiin siinä olevan naapurit ja tie niin lähellä ettei laite olisi kuitenkaan toiminut oikein. Hämäräkytkin ohjaa ulkovaloja (+ajastettu sammutus yöllä), mikä toimii tosi hyvin.

    Yritin kovasti keksiä noille tilanneohjauksille käyttöä, mutta en ole vielä keksinyt. Tuntuu jotenkin luontevammalta ohjata valoja itse. Poissa/kotona/yö tilat toki on, mutta kotona tila ei tee muuta kuin säätää ilmanvaihtoa. TV/ADSL yms. laitetaan päälle kosketusnäytöstä tai painikkeilla.

    Painikkeiden kanssa kannattaa yrittää laskea kuinka montaa eri valaisinta tästä kohtaa haluaisi mahdollisesti ohjata. Ja sitten pyöristää vähän ylöspäin. On siten varaa säätää. Helppoa tuo ei tosiaan ollut. Meillä meni heti syksyllä kun oli pari kuukauttua oikeasti joutunut valoja käyttäään olohuoneen alueen napit uuteen ohjelmointiin 🙂

    Mutta tässä nyt vähän ajatuksia omien KNX-kokemuksien pohjalta. Minulla oli KNX:n ohjelmointityöklau (ETS) ahkerassa käytössä suunnilleen puoli vuotta muuton jälkeen kun viilasin ties mitä juttuja…

Kommentointi on suljettu.