Takka – viimeistelyä vaille valmis

Takkamuurarit saivat eilen takan tältä erää valmiiksi. Enään puuttuu laatat luukun syvennyksestä sekä lopullinen rappaus. Kokonaisuus näyttää kyllä todella hyvältä. Oli hyvä, että otimme arkkitehtimme mukaan suunnittelytyöhön. Aika jännä kokonaisuushan tuo kiertoilmatakka on, kun se näyttää ulospäin ’massiiviselta’ mutta lähempi tutkiminen osoittaa sen ontoksi. Tämän huomaa esimerkiksi koputtelemalla takkaa…

Tässä myrskyn aiheuttamien sähkökatkosten jälkimainingeissa olemme mekin saaneet kyselyitä, miksei takka ole varaava. Itse järkeilin asian näin. Ensinnäkin kivitalossa on lämpöä varaavaa massaa rakenteissa huomattavasti enemmän kuin varaavassa takassa voisi olla. Varaavat takathan painavat yleensä yhdestä neljään tonniin, ja meidän ulkoseinissä on betonia jo yksinään yli 150 tonnia, jonka lisäksi tulee lattiavalut, ontelolaatat ja portaat. Täten tuo takan lämmönvarauskyky on minimaalinen muuhun talon lämmönvarauskapasiteettiin. Kun talo on tiivis, takan lämmityksen aikana huonetilaan siirtämä lämpö ei mene harakoille, vaan siirtyy ensin huoneilmaan ja sieltä rakenteisiin. Lisäksi ilmanvaihdon lämmöntalteenotto varmistaa myös sen, että lämpö pysyy sisällä. Kokemukseni mökillä varaavan takan kanssa ovat osoittaneet varaavan takan haasteet. Ensinnäkin varaava takka päätyy usein liian kuumaksi, sillä takka jatkaa lämpenemistään vielä pitkään polttamisen loputtua lämmön siirtyessä takan sisäosista ulos. Siten takka päätyy usein liian kuumaksi. Täten takan vieressä, etenkin lämmittämisen jälkeen on liian kuuma, ja taaseen kauempana takasta, esimerkiksi ikkunoiden luona, on yleensä liian kylmä. Tämä käsittääkseni johtuu siitä että, takan lämpö vähentää muuta lämmitystä ja poistaa ikkunoiden eteen normaalista lämmityksestä syntyvän lämpöverhon. Kiertoilmatakasta pitäisi saada lämpö ulos juuri silloin kun sitä lämmittää, ja kivitalon pitäisi pitää tuo lämpö sisällä riittävän pitkään seuraavaan lämmiskertaan asti. Lisäksi hyvissä kiertoilmatakoissa voi takan ilmansaantia kuristaa ja täten saada muutamakin puu palamaan pitkään. Tämä toivottavasti mahdollistaa takan polttamisen tunnelman luojana myös silloin, kun lämpöä ei tarvita. Toivottavasti kaikki toimii siis kuin pitäisi! Kuulen mielelläni vastaväitteitä.

Viikonloppuna pitäisi mennä polttamaankin sitten ensimmäinen pesällinen!

Yksi vastaus artikkeliin ”Takka – viimeistelyä vaille valmis

  1. Pekka N

    Takka vaikuttaa ihan hyvän näköiseltä ja sopivan kokoiselta taloonne. Sopii hyvin tyyliin kokonaisuutena. Takoista on kylläkin monia näkemyksiä nettikeskusteluista päätellen. Tunnelman luojana ja lisälämmitteenä tämä takka varmaankin toimii. Odottelen kunhan pääsen makkaroita käristelemään teillä siellä uuden takan hiilloksella!

Kommentointi on suljettu.