Taloautomaatio

Tässä pitäisi piakkoin aloittaa sähkösuunnittelu ja samalla tehdä päätös siitä edetäänkö perinteisellä sähköistyksellä vai asennetaanko taloautomaatiojärjestelmä. Tuo taloautomaatioteknologia taitaa viimein alkaa olla sen verran kypsynyttä, että siihen voi jo uskaltaa rahojaan sitoa. Lupauksethan ovat hienoa, kuten yhdellä (sisään/ulos) painikkeella voi katkaista sähköt kaikista kodinkoneista ja muista tarvittavista paikoista ulos lähtiessä, katkaista veden tulo magneettiventtilillä ja samalla kytkeä murtohälyttimet paikalle. Kotiin tullessa taasen saman napin painallus sytyttää järkevän määrän valoja (ja saattaa jopa huomioida kellonajan) ja kytkee sähköt jälleen käyttöön. Suurin etuhan automaatiojärjestelmissä on myös muunneltavuus. Tuollaiseen sisään/ulos napinhan voisi toteuttaa perinteisellä teknologiallakin, mutta kun kaikkea tarpeellista ei kuitenkaan ole osannut miettiä etukäteen, tai muuten vaan tarpeet muuttuvat elämisen myötä, tulee asetusten muuttaminen kovin hankalaksi (vaatisi uusia kytkentöjä, ohjelmoimisen sijaan). Samalla järjestelmään voidaan liittää myös etäohjattavuus esimerkiksi matkapuhelimen kautta. Olisihan se mukavaa voida laittaa esimerkiksi sauna päälle jo kotimatkalla raskaan päivän jäljiltä! Talo Värjölä blogissa on kuvailtu tarkemmin mitä taloautomaatioilla saa aikaiseksi. Artikkelin löydät täältä

Suurin haaste kuitenkin tuota taloautomaatiota suunnitellessa on kilpailevat ratkaisut. Itse olen ainakin törmännyt nyt on termeihin KNX, Elko living systems, X10 ja EBTS, joista ainakin KNX:ää ja X10:ä väitetään standardeiksi. Kuitenkin selvästi näyttää että markkinat eivät ole vielä valinneet vallitsevaa standardia ja siten suurin riski taloautomaatioita suunnittelevalle on päätyä valitsemaan häviävä teknologia, jonka joutuu sitten muutaman vuoden päästä päivittämään siihen voittajaan kun omaan ratkaisuun ei enään saa varaosia tai tarvittavia laajennuksia. Pitänee juttuttaa vielä muutamia sähkösuunnittelujoita ennenkuin päätyy mitään valitsemaan. Onko teillä kokemuksia?

2 vastausta artikkeliin ”Taloautomaatio

 1. Tulevaisuudentalo

  Onnea projektiin ja toivottavasti EBTS toimii teillä hyvin. Itse olen ainakin kovin skeptinen tuon EBTS:n tulevaisuuden suhteen ihan puhtaasti sen vuoksi, että se on yhden suomalaisen yrityksen innovaatio (siis EKE:n). Kun talooni teen sähköistystä niin sen pitäisi kestää kymmeniä vuosia, ja pahoin pelkään että tuollainen yhden (maailmanlaajuisessa mittakaavassa) pienen yrityksen teknologian selviytymismahdollisuus. Eihän se ole ongelma jos laiteet toimii hyvin eikä järjestelmää tarvitse laajentaa. Haaste tulee silloin, kun tulee muutostarpeita tai jotain menee rikki ja jos siinä vaiheessa EKE:n maailmanvalloitus on epäonnistunut.

  Itse painimme vielä jonkin verran linjalla KNX vai perinteinen sähköistys. Muut ratkaisut olen kyllä tyrmännyt täysin, koska en usko niiden teknologian elinmahdollisuuksiin.

  Et mainitse oletteko tekemässä puutaloa vai kivitaloa. Puutalossa voi haasteena olla tarvittava eristepaksuun (ainakin perinteisellä villalla). Kivitaloja usein tehdään tietenkin laittamalla ulkopuolelle lisäeristystä, tai voi valita tuon EPS-valuharkkorakenteen, kuten esim. passiivikivitalot. Kaikki nuo tosin vaatii hieman enemmän harrastuneisuutta, talotehtaat eivät ole vielä tottuneet tekemään muuta kuin sen minimivaatimukset täyttävää rakennetta.

  Onnea hankkeeseen ja toivottavasti löydätte hyvän talotehtaan!

 2. Osmankäämi

  Moikka!

  Meillä ollaan päätymässä EBTS:n pariin monipuolisuuden ja tilastointimahdollisuuksien vuoksi. Rakennamme passiivitaloa Itä-Uusimaalle, tai siis aloittelemme rakentamista. Lupahakemuskasailut meneillään ja talotoimittajakilpailutus kuumimmillaan. Yllättään monelta tulee ilmoitus ettei ole valmiuksia toteuttaa passiivirakenteista taloa. Ilmeisesti aikamoisia mullistuksia on edessä rakennusrintamalla ennen kesää 2012…

  Tsemppiä projektiin!
  -Osmankäämi

Kommentointi on suljettu.