Tarjouspyyntöjä ja tarjouksia

Näemmä kun taloa näin palastelee osista kasaan niin töitä kyllä rakennuttajalla riittää. Meilläkin ei tule muuta kuin betonielementtirunko Betoniluomalta niin pitäisi löytää kattotuolit, ikkunat ja ovet, anturan tekijät, LVI urakoitsija, maalämpö- ja lattialämmitystoimittaja, ja tietenkin sitten se timpuri porukka tekemään anturat, katot, valut jne. Tarjouspyyntöjä on siis kirjoitettu ja vastaanotettu. Onneksi nykyisenä sähköisenä aikana tarjouspyyntöjen lähettäminen onnistuu helposti sähköpostilla.

Tarjouksia lukiessa pari asiaa kyllä yllättää aina. Ensimmäisenä se, miten isot hintaskaalat tarjouksissa on. LVI urakassa halvimman ja kalleimman urakan ero on yli 20 000€. Kattotuolit (talo ja autokatos) nyt ei ole isohko erä, mutta sielläkin kallein on melkein kaksikertaa kalliimpi kuin edullisin (21 ristikkoa, 3690€ vs. 4950€).  Ikkunoissakin hintahaitari on ollut melkoinen. Kyllä tässä todellakin huomaa, että tarjouspyyntöjä kannattaa lähettää useita. Toinen yllätys, mikä varmaan kaikille rakentajille on tuttu, on se, että vaikka tarjouspyynnössä on määritellyt erittäin tarkkaan mitä tarjouksen pitäisi kattaa ja miten se pitäisi olla eritelty, tarjoukset ovat aina kaikki eri muodoissa. Joten vertailu onkin sitten sulaa mahdottomuutta. Pakko vain yrittää tehdä parhaansa ja lukea tarjouksia suurennuslasin kanssa läpi yrittäen huomata ne miinat joihin saattaisi langeta.

Seuraavaksi pitäisikin alkaa sitten kilpailuttamaan rautakauppatavaraa, kun pitäisi tilata työmaalle anturamuotit (formex) ja routa- ja lattiaEPS:t, sekä teräkset. Siinä hankkeessakin kannattaa kuulemma kilpailuttaa rautakauppoja. Sukulaismies ainakin kertoi, että hänellä hintahaitari rautakauppatavarassakin oli ollut melkoinen. Ja tietenkin kaikki mikä tulee rahdilla tontille, voi tulla vähän kauempaakin, ei siinä tule merkittävää eroa tilaako sen lähimmästä rautakaupasta. Tietenkin, jos kuskaa raksapakulla tai peräkärryllä niin sitten, mutta peräkärryyn ei kovin montaa paalia EPS:ää mahdu…

Rautakauppahankintoihin liittyen täytyy suositella DWGviewerin käyttämistä. Itselläni on ollut käytössä tuo Bravian free DWGviewer. Sen avulla on helppo mitata DWG kuvista pituudet/pinta-alat ja siten saada tarvikemäärät. Ensiksi pitää vain calibroida mittaustyökalu kyseiselle kuvalle, eli valitse Measure valikosta Calibrate ja mittaa jostain kohdasta kuvaan merkitty mitta. Avautuvaan ruutuun vain syöttää sitten tuon kuvaan piirretyn mitan. Tämän jälkeen kuvista voikin mitata kätevästi pituuksia ja pinta-aloja. Itse tykkään etenkin polygon työkalusta, sillä sillä voi merkitä useita nurkkapisteitä ja se laskee automaattisesti alueen sisään jäävän pinta-alan sekä kehän pituuden. Suosittelen!