Vakuudet ja Villa Painajainen

Meidänkin tietoon asti on tuotu tuo Villa Painajainen (http://villapainajainen.blogspot.com/). Talohankkeeseen lähtävältä taidetaan aina vaatia vähän hulluutta, jotta kestää hankkeen vaatiman stressin ja epävarmuuden. Toki tälläisien kauhutarinoiden kuuleminen ei helpota omaa jännitystään. Yleisesti haluan sanoa, että tilanne on todella ikävä rakennuttajaperheen kannata ja toivon parasta, että he saavat asian kuntoon ja asian mukaiset korvaukset.

Meidän päässämme keskustelua ja huolta aiheuttanut se, että meidänkin vastaavana työnjohtajana toimii samainen yritys kuin ko. hankkeessa. Joten meitä tietenkin hieman huolestuttaa onko työn laadun- ja lainmukaisuudenvalvonta kunnossa. Vastaavan työnjohtajan tehtävähän on tietenkin hankala, kun omakotitalorakentajat eivät ole valmiita (me mukaanlukien) maksamaan niin paljon, että vastaava työnjohtaja olisi työmaalla jatkuvasti. Täten rooli perustuukin tarkastuksiin (käsittääkseni noin 50-60 käyntiä/työmaa), ja jos vastaavaa ei ole kutsuttu paikalle ajoissa, joutuu hän joko vaatimaan työn purkamista tai joutuu hyväksymään asioita ”sokkona”. No tämä omaa spekulaatiota. Meillä oli jo ennen tätä kohua tapaaminen sovittu meidän vastaavan työnjohtajan kanssa ensi viikon keskiviikoksi, ja aion keskustella Villa Painajaisesta hänen kanssaan avoimesti. Tämän jälkeen päättämme miten jatkamme. Tähän asti ainakin vastaava mestarimme on ollut jo hyvin avuksi ja auttanut arvioimaan tarjouksia ja muotoilemaan tarjouspyyntöjä. Samoin hän on toiminut hyvänä tukena kun olemme miettineet eri toimintatapoja.

Toinen asia mikä tuon Villa Painajaisen myötä tuli huomattua myös on talopakettirakentamiseen liittyvät vakuudet. Kuluttajasuojalainhan mukaan kuluttajille talopaketteja myyvän on taattava hänen ennakkomaksunsa vakuudella (vrt. kuluttajaviraston tiedote aiheesta). Tämä laki on onneksi todella yksiselitteinen ja tarkoittaa, että jos ennakkomaksu pyydetään, tulee sen turvaksi asettaa vakuus, jolla taataan ostajan mahdollisuus saada rahansa takaisin. Tämä siis käytännössä siinä tapauksessa, että talopakettitehdas esimerkiksi menee konkurssiin. Lain mukaan tätä velvollisuutta myyjä ei voi mitenkään välttää, ellei sitten tyydy laskuttamaan kaiken vasta toimituksen jälkeen. Edes ostaja ei voi vapauttaa myyjää velvollisuudesta. No tarkastin kuitenkin Betoniluomalta, että vakuudet on kunnossa meidän ennakkomaksun osalta ja he vahvistivat, että vakuudet tullaan asettamaan maksuillemme. Tämä on aina huojentavaa, etenkin kun eräälle samalla alueella rakentavalle oli käynyt niin, että talopakettimyyjä oli mennyt konkurssiin. Onneksi he eivät olleet menettäneet rahojaan, vaikkakin rakentaminen tietenkin viivästyi.

Eli rahat pitäisi olla turvassa ja varmistetaan nyt vielä, että asiat vastaavan työnjohtajammekin kanssa on kunnossa, jotta uskaltaa taas jatkaa hanketta eteenpäin.

3 vastausta artikkeliin ”Vakuudet ja Villa Painajainen

  1. Saule

    I love the idea of a 2 3 bed, 1000 1500 sq. ft. home, however the smlealr the house, the bigger the $/sq.ft number right? At least, that’s what I’ve always been told.. So, while I would love to pursue something along those lines in the budget range of $400 $500k, I have found there are significant hurdles in the process when it comes to obtaining loans, fair appraisals etc. It is unfortunate that the system appears to be based on the McMansion standard, meaning that everything below 2500 sq. ft., despite functionality/solid building standards, etc., will be appraised below the cost to build it.. Perhaps in time we will see a shift back to reality.

  2. Tulevaisuudentalo

    Noissa ennakoissa on varmaan eroja liikkeistä riippuen. Meillä Betoniluoma haluaa melko suuret ennakot, joista väänsimmekin kättä ennenkuin sopimuksen allekirjoitin.

    Mikä teillä on tuon valvojan rooli. Me olemme pohtineet pitkään (jo ennen tätä kohua) tarvitsemmeko valvojaa vai emme?

  3. Tapz

    En tiedä kivitaloista, mutta ainakin Kannustalolla maksettiin vain 3% ennakko. Loput maksettiin kolmessa erässä 7, 14 ja 60pv elementtien asennuksen jälkeen. Samoin meille taloa avaimet käteen sopimuksella tekevä rakennusliike laskuttaa jokaisen työvaiheen jälkeen 4000-10000e, yhteensä 36 erässä.

    Timpurilla on toiminimi ja hän on sopimuksella rakennusliikkeen projektissa, eikä heidän palkkalistoillaan. Tällöin mikäli rakennusliike menisi konkurssiin, voisin ostaa timpurittyöt sekä sähkö, iv, putki yms. samoilta urakoitsijoilta, jotka työt ovat aloittaneetkin. Uutta vastaavaa mestariakaan ei tarvitsisi kaukaa hakea, kun meillä on sopiva henkilö palkattuna valvojana.

Kommentointi on suljettu.