Yhteistyö naapureiden kanssa

Alue, jolle rakennamme on Kirkkonummen kunnan vasta kaavoittama omakotitaloalue. Alueella on siis muutama kymmenen talonrakentajaa, jotka ovat suurinpiirtein samassa vaiheessa hankeensa kanssa. Täten mahdollisuudet tehdä asioita yhdessä ja siten säästää kuluissa ja oppia toisiltaan olisivat suuret. Kuitenkin yhteistyön saaminen aikaan tuntuu olevan kovin hankalaa. 

Yhteistyön edut pitäisi olla melko selvät. Tokihan jos kaksi (tai useampi) työmaata, jotka ovat samassa aikataulussa voisivat säästää teettämällä töitä samoilla urakoitsijoilla ja muuten tekemällä töitä yhdessä. Esimerkiksi maansiirtotöissä säästetään vähintään koneen siirtokulut, mutta todennäköisesti paljon muutenkin, kun koneen ei tarvitse esim. samassa määrin varoa naapuritonttia, ja voi hyödyntää vaikka luppoaikaa työskentelemällä naapuritontilla. Oma vastaavamestarimme on arvoinut, että yhteisrakennushankkeilla saavutetaan helposti noin 10 – 15 000 euron säästöt.

Jos nämä edut siis ovat selvät, onkin suurempi ihmetys itselläni se, miten vaikeata yhteistyötä on saada aikaiseksi. Kunta on antanut hyvät työkalut sen yrittämiseen, jakamalla kaikkien tontin saaneiden yhteystiedot. Kuitenkin useampi hyvin alkanut yhteistyön lähentämishanke on tuntunut kuivuvan kasaan. Eräs tuleva naapuri perusti keskustelupalstan alueellemme, joka kuivui kasaan parissa viikossa. Omat yrityksenikin yhteistyöstä ovat tahtoneet kuivua kasaan yrityksistä huolimatta. 

Miksi siis yhteisrakentamista on niin vaikea saada aikaiseksi? Onko talonrakentamiseen lähtevät vain yleisesti niin minä -itse työmiehiä, että kaikki asiat pitää saada tehdä itse? Samoin kuin kaikki urakoitsijat pitää saada valita itse? Tietenkin yhteisrakentaminen saattaa hieman viivästyttää omaa työmaata, kun omat aikataulut ovat jossain määrin sidotut naapurin aikatauluihin. Mutta luulisi etujen kuitenkin voittavan riskin?