Avainsana-arkisto: nurmikko

Meidän piha on vihreä!

Vihdoinkin! Meidän piha on vihreä. Perjantaina tuli siirtonurmet pohjanmaalta, eli Vihermatolta. Nurmet tulivat Transpointin autolla kahdeksalle lavalle pakattuna. Purkamista varten sain vakuutettua kuljettajan peruuttamaan autonsa meidän ajotien alapäähän, jolloin perälavanosturi yletti juuri ja juuri pihan tasaiseen kohtaan. Kuljettaja kyllä tuskaili, että miksei toimitus ole Hiab autolla, sillä kuorman purkaminen pumppukärryllä murskeelle on haastavaa. Onneksi tontilta löytyi kuitenkin vanhoja vanerilevyjä, joilla pumppukärry suostui liikkumaan ja nurmet saatiin pihalle.

Nurmikot odottamassa asennusta.

Nurmikot odottamassa asennusta.

Seuraavana työvaiheena olikin sitten nurmikoiden kärrääminen paikalleen ja mattojen levittäminen. Aloitimme tontin takanurkasta, jotta ”kevyeemmät alueet” jäisivät viimeiseksi. Samalla myös asennetun nurmen päällä ei tarvinnut liikkua. Työapuna oli paikalla anoppi ja appiukko, joten neljään henkeen saimme nurmet levitettyä päivässä, mutta työhön kyllä meni koko päivä. Nurmen työstäminen oli helppoa terävällä puukolla ja rullaaminenkin oli helppoa. Ainoastaan rullan lopun kanssa sai olla tarkkana, että se tulee avatuksi kunnolla. Hävikkiä ei tullut pahemmin, vaan palaset sai käytettyä lähes kaikki.

Ensimmäiset kaistaleet nurmea asennettuna

Ensimmäiset kaistaleet nurmea asennettuna

Kun saimme yhden alueen valmiiksi, laitoimme sadettajan kastelemaan sitä aluetta, sillä siirtonurmi pitäisi asennuksen jälkeen kastella läpimäräksi. Nurmea tilasimme 400 neliötä, mutta pihalle meni vain 350. Lopun asensimme seuraavana talomme kohdalle tien viereen kunnan puolelle. Tämän jälkeen jäänyt 18 neliötä tuli lahjoittua naapurille.

Lauantaina kävimme myös kasviostoksille ja haimme Inkoosta Grönbacka trädgårdista pihale puita ja kasveja. Kyseessä on paikallisen kasvattajan oma kasvitarha, jossa oli todella miellyttävä asioida. Saimme kasvien kanssa mukaan paljon ohjeita ja asiointi oli kiireetöntä. Kasveja mukaan lähti kolme hillittykasvuista omenapuuta, kaksi rautatieomenapuuta, luumupuu sekä rungollinen pikkusyreeni. Tämän lisäksi ostimme muutaman angervon, laakakatajan ja yhden pallotuijan. Nuo omenapuut istutettiin talon pitkälle sivulle, luumupuu taasen sai kunniapaikan tontin korkeimmalta kohdalta. Rautatieomenapuut laitettiin etupihan koristeeksi. Nyt pitäisi vaan vielä saada verkot puiden ympärille, jotta ei jänikset pääsisi syömään niitä ensi talvena.

Ohessa pari fiiliskuvaa melko valmiista pihastamme.

 

Kuva takarajalta, etualalla luumupuu, sekä kasvimaalaatikot

Kuva takarajalta, etualalla luumupuu, sekä kasvimaalaatikot

Etupihan rautatieomenapuu sekä angervot ja katajat

Etupihan rautatieomenapuu sekä angervot ja katajat

Omenapuut talon sivustalla

Omenapuut talon sivustalla

Pikakelausta, muureja, nurmikon perustamista, hiekkalaatikon väsäystä jne

Meillä on vapaa-aika mennyt pihatöissä. Rinnetontilla pihatöihin näemmä menee hieman enemmän aikaa. Muurit alkaa olla nyt pystyssä. Kaikki kivet meni ja muutama pitäisi vielä hakea lisää. Ohessa muutama kuva noista muureistamme. Etupihalle talon ja ajopihan väliin tuli istutusallas. Tuolla näkyvät tötsät ovat viemärin puhdistuskaivo sekä salaojien tarkastuskaivo. Tuo Viemärin tarkastuskaivo jäi hieman turhan syvälle ja siksi laitoin sen päälle pätkän tuota kolmesatasta runkovesiputkea.

Etupihan istutusallas

Etupihan istutusallas

Ajopiha tuli rajattua myös muurikivillä toiselta puolelta. Tuonne oikealle puolelle tulee yksi rautatieomenapuu, hiekkalaatikko, vähän nurmikkoa sekä istutuksia.

IMG_0541

Etupihan rajakivet

Oleskelupiha on hieman korkeammalla kuin sisääntulo. Täten sitäkin joutui pengertämään. Autokatoksen puolelta rinne tulee istutuksille. Keittiön seinän viereen tuli istutusallas, jolla maanpinta nostettiin lähes terassin tasoon. Tuohon väliin jää kulkureitti autopihalta oleskelupihalle. Tähän olisi tarkoitus jossain välissä tehdä portaat. Istutimme tuohon hyötypuutarhaan kaupan yrttejä (basilika, rosmariini ja persilja). Sekä kävimme hakemassa Kallen kukkatarhasta tomaatin, kirsikkatomaatin sekä chilin taimet. Kalle itseasiassa lahjoitti nuo tomaatin ja kirsikkatomaatin taimet, joten oli pakko käydä hakemassa kokeeksi. Toivottavasti satoa ehtii kypsymään!

Keittiön hyötypuutarha

Keittiön hyötypuutarha

Muuriprojektin lisäksi aikaa on mennyt multien levittelyyn, nurmikon asennusta varten. Nyt vihdoinkin alkaa kaikki nurmikot olemaan oikeassa korossa ja tasattuina, joten nurmikkoa pääsee asentamaan. Tuon oleskelupihan jyräämisen ja tasoittamisen kanssa oli hieman työtä, koska tuossa on noin 12 metrin matkalla vain hieman yli 10 senttiä kaatoa. Loppujen lopuksi kätevimmäksi keinoksi kaatojen varmistamiseksi keksin laittaa vatupassin jyrän päälle ja katsoa siitä jyrätessä mihin suuntaan maa kallistaa.

Huomenna pitäisi tulla Vihermatosta 400 neliötä siirtonurmea, joka pitäisikin sitten saada asennettua mahdollisimman piakkoin. Olenkin huomisen vapaalla ja yritän saada nurmikot paikoilleen.

Valmiiksi jyrätty oleskelupiha odottamassa nurmikkoa

Viimeisenä projektina on ollut myös hiekkalaatikon tekeminen lapsille. Vaimo tosin lisäsi vaatimusastetta, sillä hän halusi laatikosta pyöreän kuten Siistin pihan pyöreä hiekkalaatikko. No mielestänihän tuo Siistin Pihan laatikko oli hieman tyyriin puoleilen, joten päätin tehdä vastaavan itse. Bauhaussissa on tällä hetkellä siperian lehtikuusi tarjouksessa 2,49 metri, jota ostin 30 metriä. Tämän pätkin 35 sentin pätkiksi ja laitoin maassa rinnakkain. Nämä ruuvasin sisäpuolelta 4mm vaneriin kiinni 25 mm ruuveilla. Sitten vanerit kiinni toisiinsa ja tämä alkoikin saamaan jo jonkin näköistä kehää. Ruuvasin vielä toisen 4mm vanerin edellisen päälle varmistamaan rakenteen kestämistä. Kun asensin tuota laatikkoa paikalleen, niin sen pyöreiden varmistaminen osoittaitui haasteeksi. No tämä ratkesi sahaamalla kaksi sisähalkaisijan pituista lautaa ja vääntämällä ne paikoilleen sisäpuolelle ristin muotoon. Pulikoiden alareunat ovat irti toisistaan, mutta multa ja hiekka pitävät ne kyllä paikoillaan. Päälle olisi vielä tarkoitus laittaa yksi lauta kiertämään kehää kansilaudaksi. Ajattelin sahata tämän 36 osaan, jolloin jokaisen sauman kulmaksi tulee tasan 10 astetta. Ohessa kuva tämän hetken tilanteesta, eli tuo kansilauta vielä puuttuu.

Pyöreä hiekkalaatikko

Pihatyötä…

Viikonloppu on mennyt tehokkaasti pihatöissä. Meidän molempien vanhemmat olivat apuna, joten saimme töitä vauhdilla eteenpäin. Työmaalogistiikka on oma haasteensa. Nurmikon alta olemme yrittäneet kerätä kaikki kivet pois, ja samalla myös ”pelastimme” pihan takaosasta löytyneet ”perunat”. Käsitykseni mukaan talomme sijaitsee vanhassa merenrannassa, ja sille tuli ainakin vahvistusta, kun tuo korkein osa pihasta oli täynnä pyöreäksi hioutuneita kiviä. Pitää katsoa mihin ne saisi laitettu, mutta emme halunneet niitä kuitenkaan haudata.

IMG_0530

Tontilta löytyneitä ”perunoita”

Perunoiden pelastamisen lisäksi meillä on tehty viljelylaatikoita, levitetty multaa, kivetty sokkelinympäristöä, pystytetty muureja ja tietenkin nautittu kesäkeleistä. Istutuslaatikot päädyin tekemään itse, kun nuo Siistinpihan myymät olivat niin hurjan hintaiset. Hain Espoon puukeskuksesta siperian lehtikuusta (3€ metri) ja tein kaksi 2x1m kokoista laatikkoa. Tyttäret ovat pitkään odottaneet mahdollistuutta päästä kasvattamaan kasveja omassa puutarhassa, joten he pääsivätkin istuttamaan eilen. Penkkeihin tuli porkkanoita, herheitä, salaatteja ja yrttejä. Pitää katsoa jos jonnekin vielä saisi mahtumaan lisää yrttejä.

Istutuslaatikot

Istutuslaatikot

Autokatoksen ja pihan väliin tulee myös tukimuuri rajaamaan istutusalueen ja kulkuväylän. Tämän perustimme finnfoamin päälle, kun aluee saattaisi helposti routia. Toiselle puolelle on sitten tarkoitus tehdä kukkapenkki. Teimme myös kellarin oven edustalle pienen muurin, jotta pintavedet saa ohjattua pois kellarin ovelta.

Autokatoksen edustan muuri

Autokatoksen edustan muuri

Kellarin oven muuri

Takapiha alkaa ollakin jo melkein valmis nurmikkoa varten. Anoppi ja äitini sai sinne mullat levitettyä. Kaivoimme jo valmiiksi myös kuopat marjapensaita ja puita varten. Paikkojen merkiksi kohdalle laitettiin keppi pystyyn, jotta niitä ei tarvitse etsiä.

Takapiha odottamassa jyräämistä ja siirtonurmea

Nyt voikin mennä taas viikoksi töihin lepäämään. Tosin ei tahtoisi malttaa jättää tätä pihaprojektia taas viikoksi odottamaan.