Rakennesuunnittelu

Rakennesuunnitelmat piti saada Betoniluomalle tänään elementtisuunnittelua varten. No tietenkin rakennesuunnittelija on vielä vaiheessa. Saimme ensimmäisiä kuvia viime perjantaina, mutta ne olivat vähän sinne päin. No eilen tuli sitten CAD paketti sähköpostissa, mutta ei lainkaan PDF:iä. Olin ladannut itselleni ilmaisen DWGviewerin (Bravan dwgviewer), joten pystyin katsomaan noista kuvista mitä hän oli suunnitellut. Pääsuunnittelija taasen haluaa PDF:t kun CAD kuvista tulostaminen vaatii kuulemma paljon työtä. Muutenkin hänen kommenttinsa oli, että näillä asioille pitää varata riittävästi aikaa. Ja minä kun olin koko huhtikuun soitellut hänen ja muiden suunnittelijoiden perään, ja olin monta kertaa kysynyt häneltä onko meidän aikataulut kunnossa, jotta saamme kuvat elementtisuunnitteluun viikolla 18. Olisin odottanut hänen huomauttavan silloin hänen tarvitsemista aikatauluista.

Kyllä tässä alkaa uskomaan mitä Tapani blogissaan kirjoitti blogissaan rakentajan tarvitsemista tiedoista ja taidoista. Eli kaikista osa-alueista tulee ymmärtää suurinpiirtein yhtä paljon kuin itse suunnittelijat. Ja samoin ei koskaan pidä luottaa siihen, että asiat etenee ellei niitä ole itse kokoajan päsmäröimässä. Mitä tosin olin tässä itse jo tekemässä, mutta silti asiat viivästyivät… Samoin pitää näemmä muistaa laittaa sopimussakot kaikkiin sopimuksiin, ehkä ne saisivat vähän vauhtia työhön. Sopimuksethan kannattaa myös tehdä aina, vaikka toinen osapuoli ehdottaakin, että tarjouksen hyväksyminen muodostaa sopimuksen.

Soittelin sitten Betoniluomalle ja kyselin, että menikö se kesäkuun toimitus nyt tässä. Lupailivat yrittävänsä parhaansa saada toimitus ajoissa. Taitavat olla sen verran vanhoja tekijöitä tässä hommassa, että ovat laskeneet varmuusmarginaalia omalle puolelleen. Toivotaan ainakin niin, sillä heillä on tehdas kiinni heinäkuun, joten jos elementtejä ei valeta kesäkuussa, niin sitten pystytys siirtyy elokuun loppupuolelle.

Rakennesuunnittelija oli vahvasti sitä mieltä että tuo meidän välikerros kannattaa tehdä ontelolaatoilla. Tuohon tilaan jää onteloiden alapinnan ja anturoiden yläpinnan väliin melkein kaksi metriä tilaa, tai siis ainakin tilojen välisen seinän kohdalla. Hänen näkemys olisi siten, että rakenne eristettäisiin anturoiden tasalta ja sen päälle tulisi betonilattia (kuva alla). Näin tuonne tilaan tulisi noin 1.9m korkea puolilämmin tila. Säilytystilallehan on aina tarvetta, joten ehkäpä ihan järkevä rakenne. Tosin jos tuolta alta löytyy kallio, niin silloin ei kannata lähteä louhimaan, jolloin osa tuosta tilasta tulee katoamaan. Lisäksi pitää tietenkin varmistaa että tuo tila tuulettuu riittävästi ja vähän huolestuttaa paljonko ylimääräistä energiaa menee tuon tilan lämmittämiseen. Katsotaan mikä on pääsuunnittelijan kanta.