Sauna!

Tässä on muuton jälkeen pitänyt kiirettä eikä ole ehtinyt niin paljoa puuhastelemaan talon kanssa. Kaikennäköistä pienempää kuitenkin kuten:

  • Hakenut parhaita säätöjä niin IVkoneelle kuin MLP:llekin. Nyt lattiaan menevä vesi kesälläkin pysyy 24 asteisena, joka näyttäisi kuivattavan kosteat tilat ihan hyvin. IV-kone näillä lämpimillä päivillä on asennettu puhaltamaan 17 asteista ilmaa. Päivällähän ilma on toki lämpimämpää, mutta yllä saa huoneet jäähtymään hieman. Suurin haaste meillä on taaperon huoneen kanssa, jossa on isot ikkunat lounaaseen ja siten ilta-aurinko lämmittää sen tehokkaasti.
  • Hommannut ohjeet Frankelta miten tuon liesikupumme saa kytkettyä täysin pois päältä. Tuota samaa kupua kun näemmä voi käyttää myös järjestelmissä, joissa ohjataan koko talon poistoa kuvusta. Täten oletuksena poistoa ei saa suljettua täysin. Meillä on liesikuvulla on oma poisto, halusin saada huippuimurin kytkettyä täysin pois. Franken ohjeillahan se kävi muutaman napin painalluksella.
  • Sulattanut roilot sähköjohdoille ulkoseinään. Sähkärit kävivät vetämässä sähköjohdot ulkoseinään ja itse lainasin putkarilta sulatusraudan, jolla roilot saa sulatettua. Näppärästihän sillä sai sopivat roilot tuohon styroksiin sulatettua.
  • Tilannut tarvikkeet ulkoverhoilua varten, eli melkein 2 kilometriä paneelia, kiinnikkeitä ja kaikkea muuta

Tämän lisäksi olen ahertanut viikon verran saunan parissa. Kävimme appiukon kanssa viikko sitten perjantaina puukeskuksesta hakemassa tarvikkeet ja aloitimme lauderunkojen rakentamisen. Runkopuut ovat 50x125mm ja muutama tukitolppa 50×75 samoin kuin seiniin kiinnitetyt tukipuut. Laudepuuksi tuli lämpökäsiteltyä haapaa (140×28). Selkänojat tein ohkaisemmasta lämpökäsitellystä haavasta (90×28) ja lauteiden välinen ritilä on haapalistasta. Ruuveja meni myös melkoisesti (40mm noin 400kpl, 60mm noin 200kpl ja 80mm 50kpl). Valaisimina on nuo Led-valot.fi:n 30 kpl ledivalo sarja ja kaikki ledit sain järkevästi asennettuakin. Saunammallehan on mittaa 2,5×1,9m, joten valaisimia tuli noin 30cm välein. Pientä viimeistelyä vielä sauna kaipaa, tuo kaiteen tukipuu pitäisi sahata jiiriin ja ikkunoiden ja ovien vuorilaudat vielä puuttuvat. Ne olen tilannut ulkopaneelien kanssa samalla, joten puut tullevat parin viikon päästä. Kiukaana meillä on tuo Harvian Kivi 9kW, josta on saanut hyvät löylyt ja teho riittää hyvin. Saunaa onkin tullut testattua jo kahtena iltana, ja lapsetkin ovat tykänneet kun on mukavasti tilaa lauteilla.

 

Terasseja haluaisi jo päästä tekemään, mutta ensin pitäisi saada nuo verhoilutyöt pois alta. Onneksi rappareiden pitäisi aloittaa pikapuoleen.