Luomisen tuskaa

Pahoittelut aktiivisille lukijoille. Blogin päivittäminen jäi hetkeksi, ja sitten luomisen tuska alkoi käymään mahdottomaksi. On tuntunut, että on liikaa kirjoitettavaa yhtä blogikirjoitusta varten, joten ei oikeen pääse mistään liikkeelle. Onneksi lukijat, kuten Ksi rohkaisevat kirjoittamaan. Ohessa hieman yhteenvetoa mitä on tullut puuhasteltua sitten elokuun puolenvälin.

 

 • Julkisivu-urakoitsijan kanssa meni sukset ristiin ja työt jäivät hieman kesken
 • Väsäsin isäni kanssa autokatoksen ja saunaterassin katosten aluslaudotukset
 • Parvekkeiden vesieristys
 • Appiukko oli auttamassa terasseiden puuhaamisessa
 • Putkimies kävi kytkemässä vesipostit paikoilleen
 • Sähkärit ovat edelleenkin yrittäneet saada viimeisiä asioita toimimaan
 • Äitini on innostunut lapion varteen hävittämään tuota moreenikasaa etuovella
 • Etukuistin laatoitus
 • Olen itse ihmetellyt suht. korkeata taloussähkön kulutusta

 

Jotta tästä blogikirjoituksesta ei tulisi liian pitkä, niin kirjoitan tässä alkupään asioista, eli julkisivu-urakasta, aluslaudotuksista, parvekkeista ja terassilaudotuksista. Jatketaan sitten seuraavassa kirjoituksessa noista lopuista.

Julkisivu-urakoitsijan, N1 Rakennuksen, kanssa meni lopulta sukset ristiin. Olimme tarjouspyyntövaiheessa selkeästi määritelleet urakkaan sisältyvät tehtävät sekä aikataulun, mukaanlukien maksuohjelman ja viivästyssakon. Neuvotteluvaiheessa väänsimme melko paljon kättä maksuohjelmasta, sillä en suostunut maksamaan ennakkoa, ja lopulta päädyimme ohjelmaan, jossa maksan 20% kun työt on aloitettu, 20% kun pohjalaastit on seinällä, 20% kun rappaustyöt ovat valmiit, 20% kun puuverhous on valmis ja 20% kun kaikki työt ovat valmiit. Maksuajaksi oli sovittu normaali 14 päivää netto. Viivästyssakoksi sovimme 1% kokonaissopimuksen arvosta viikossa. Mielestäni aivan kohtuullinen sopimus molemmille osapuolille. Yllätyin kun heillä tuntui aina olevan kiire saada rahat. Laskut tulivat aina päivää pari etuajassa, ja seuraavana päivänä jo alettiin kysellä milloin laskut maksetaan. Pidin pääni kylmänä, enkä suostunut kertaakaan maksamaan ennenkuin työvaihe on valmis, mutta tällöin maksoin kyllä ennen eräpäivää, vaikka yleensä aina maksan vasta eräpäivänä. Lopussa erimielisyyttä tuli muutamasta työvaiheesta, eli saunakatoksen aluslaudotuksesta, ja yhden pylvään täyttämisestä. Tuohon pylvääseen oli jouduttu valaa alaosa paikan päällä, kun elementtisuunnittelija ei ollut huomannut sen olevan muita pidempi. Alaosa olikin hieman pienempi halkaisijaltaan. Nämä työt eivät lopulta koskaan valmistuneet, vaikka kyselinkin työmiehiä paikalle. Minulta onneksi jäi viimeinen erä maksamatta, joten käytännössä asiat menivät mielestäni ihan kohtuullisesti. Tein itse sitten työn pylvään loppuun, samoin kuin tuon puuttuneen aluslaudotuksen. Luulen, että yritys oli laskenut urakan pahasti pieleen ja kusettivat aliurakoitsijoitaan. Hyvä maku ei hommasta jäänyt, mutta käsittääkseni julkisivu kuitenkin tehtiin kunnialla loppuun. On tässä urakan aikana muutamia vastoinkäymisiä tullut vastaan, mutta tämä oli ensimmäinen porukka, jonka kanssa tuli melko alusta tunne, että on parempi pitää tarkemmin silmällä mitä tehdään. Työmiehet olivat kyllä mukavia, mutta jotenkin oli hieman epämääräinen kuva.

Urakoitsijoiden urakkaan oli sovittu, että he tekevät kaikki muut aluslaudoitukset paitsi autokatoksen sisäpuolen ja roskakatoksen ja grillikatoksen. No tekemättä jäi tuon lisäksi vielä tuo saunaterassi. Sain nuo kuitenkin itse tehtyä kolmessa viikonlopussa isäni kanssa. Työskennellessä tuli kyllä naulain havaittua hyväksi. Muutama naula jäi korkealle ja niita vasaralla hakatessa oli tyytyväinen, ettei kaikkia tarvinnut lyödä käsin kiinni. Koko 2500 naulan laatikko nauloja meni aluslaudotuksiin, ja en kyllä olisi halunnut tuota työtä käsin tehdä. Laudoituksista tuli hyvät, vaikka itse kehunkin. Oma työnsä oli kyllä vääntää lautoja suoraan, kun osa oli todella kieroja. Onneksi olimme ottaneet muutaman puulistan kiilaksi, joilla sai mallattua raot kohdalleen. Sen verran hyvin toimi tuo rakotulkki, että pääsimme katon toiseen reunaan muutaman millin toleranssilla.

Parvekkeiden vedeneristys tuotti minulle hieman päänvaivaa. Olimme päättäneet tehdä parvekkeiden päälle kestopuurallit, joten bitumihuopa oli selkeä valinta. Kuitenkaan en ollut innostunut lähtemään leikkimään toholla puuverhouksen viereen. Täten apuun tulikin itseliimautuvat kermit, joista valitsin Kerabit Dualin helpon asennettavuuden ja saatavuuden vuoksi. Tuossa on toinen puoli rullaa aluskermia ja toinen puoli päällyskermiä. Tätä sitten rullailin parvekkeen täyteen. Hommassa tuli huomattua, että olisi ollut tietenkin kätevää, kun olisi tehnyt työt oikeassa järjestyksessä, eli ensin kermi, sitten seinällenostopelti ja kaiteet. Nyt kun tuo pelti ja kaiteet olivat paikallaan ensin, niin kermin kanssa oli melko paljon enemmän työtä. Haastetta tuotti saada se nätisti kaiteen alle ja kaidetolppien ympärille, sekä saada pujotettua hyvin se tuonne pellin alle. Loppujen lopuksi homma kuitenkin onnistui mielestäni ihan hyvin.

Terassihommatkin etenivät. Vaimollahan oli kova kiire saada terassit valmiiksi, jotta niitä pääsisi käyttämään. Niiden tekeminen oli odottanut julkisivutöitä, joten heti kun julkisivut saatiin riittävän pitkälle niin terasseja piti päästä tekemään. Tilasin tavarat vakiorautakaupastani, Rautia V.Leinolta. Heillä oli valitettavasti jossain vaiheessa osoitteeni päässyt muuttumaan 5:sta 8:iin ja tavarat päätyivät naapurin tontille. He suostuivat hyvittämään rahdin ja siten peräkärryn kanssa roudasin kuorman oikeaan pihaan. Kaksi iltaa meni siinäkin askareessa, joten ei kovin kummalliselle tuntipalkalle päästy. Koska terassit ovat hyvällä routimattomalla alustalla, niin päädyimme perustamaan ne aivan yksinkertaisesti. Laitoimme vaoin noin 1,5 metrin välein kevytsoraharkot ja niiden päälle 50×125 kestopuulankut. Lankkujen päälle sitten vain tuo laudotus. Pihinä miehenä päätin tilata vihreätä terassilautaa, kun se öljyämisen jälkeen on kuitenkin samannäköistä kuin ruskea…

Alla muutama kuva.

Olohuoneen terassi

Parvekkeen vedeneristys

Saunaterassi melkein valmiina

 

3 vastausta artikkeliin ”Luomisen tuskaa

 1. Tulevaisuudentalo

  Kiitos kommenteista. Kyllähän tuossa sopimuksen kanssa välillä oli pitelemistä, kun he kovasti yrittivät useampaan otteeseen milloin milläkin verukkeella haluta rahaa ennen kuin sopimuksen mukaisesti kuuluisi.

  Oma kokemus on kyllä, että aina kannattaa olla hyvä, kirjallinen sopimus.

  Kiitos myös terassikehuista.

  1. Sodiq

   – You are so good at what you do! Sometimes the spimplest tinhgs say so much! Your work, your writings and your story are so inspiring! Please don’t stop! I know it can’t be easy, (understatement) managing motherhood and a blossoming career but you sure do it well!June 14, 2010 4:34 pm

 2. Ksi

  Hyvän näköistä jälkeä kuvista päätellen. Nätin näköistä terassia. Hatunnosto tuosta sopimuksesta, ja siitä kiinnipitämisestä. Voisi käydä pahasti, jos suostuisi kaikkien ehdotuksiin, eikä itse miettisi asioita! Hyvää jatkoa projektille ja intoa pimeneviin iltoihin!

Kommentointi on suljettu.