Suunnittelua

Nyt kun rakennuslupahakemus on jätetty onkin sitten aika aloittaa suunnittelu täydellä rintamalla. Lähetin juuri useita tarjouspyyntöjä LVI, Sähkö ja rakenne -suunnittelusta. Samoin olen hieman yrittänyt lisätä omaa tietämystä eri osa-alueista, jotten olisi täysin suunnittelijoiden vietävissä. Tässä rakennusalalla tuntuu olevan suurin haaste se, että kaikilla tekijöillä on omat mieltymyksensä. Ja tämä mieltymys tuntuu usealle olevan se ainoa oikea ja missään muussa tavassa tehdä asioita ei ole mitään järkeä.

Itse pohdin tällä hetkellä kovasti uusiutuvan energian hyödyntämistä ja muutenkin kaiken taloon kärrätyn energian maksimaalista hyödyntämistä. Periaatteessa tuntuu vain järkevältä sijoittaa hieman enemmän IV -koneeseen, jonka lämmöntalteenottu hyötysuhde on korkeampi, sen sijaan että päästäisi suuren osan lämmöstä ilmanvaihdon kautta harakoille. Samoin tuloilman esilämmitys/jäähdytys esim. maakeruupiirin tms. kautta tuntuu vain järkevältä, sillä tuo energia tulee sitten olemaan täysin ilmaista. 

Takka tullee olemaan kiertoilmatakka, jotta sitä voi sitten vapaasti polttaa tunnelma takkana murehtimatta siitä että takka kuumenisi liikaa, mutta takan tuottama lämpö olisi kuitenkin houkutus saada talteen. Siksipä jonkin verran tutkin myös lämmöntalteenottoa takasta, joko hormista tai itse tulipesästä. Samoin kovasti on alkanut aurinkokerääjät kiinnostamaan, sillä lämmintä käyttävettä tarvitaan kuitenkin aina ja etenkin taloudessa, jossa on tyttäriä kuten meillä. Kaikkihan nuo ratkaisut tietenkin maksavat ylimääräistä, mutta sitten ei tarvitsisi asuessa murehtia samassa määrin sähkölaskuista. Pitää vain yrittää katsoa että suunnittelijat tekevät järkevää työtä ja samalla tasapainoilla kulujen ja ratkaisujen tilantarpeen kanssa. Meillä taloon ei ole suunniteltu erillistä teknistä tilaa, joten laitteet saisivat olla kohtuullisen kokoisia ja näköisiä.

Sähköistyspuolella tullen pyytämään tarjouksia niin talo-automaatioratkaisuista kuin perussähköistyksestä ja yritän sitten päättää kummalla ratkaisulla menisi eteenpäin. Oman kartoituksen pohjalta KNX vaikuttaisi olevan vahvimmalla oleva teknologia, joten todennäköisesti sillä mennään eteenpäin. Asensin koneelleni jo opensource pohjaisen KNX ohjelmointisoftan, KNX@Home:n ja yritän tutustua siihen. Mielestäni tuon automaation etu on pitkälti järjestelmän muokattavuudessa ja  olisi kiva voida tehdä pienempiä asioita itse, sen sijaan että joutuu aina kutsumaan asentajan paikalle ohjelmoimaan. 

Tarjouksia odotellessa!